Bereken zo de BTW (omzetbelasting) over jouw bol.com verkopen in 2023

Levi

Je komt er al snel achter dat de BTW afdracht (omzetbelasting) over jouw bol.com verkopen moeilijker is dan gedacht. Nu levert bol.com wel factuurspecificaties, maar de BTW bedragen staan hier bijvoorbeeld niet op.

Ik laat hier op twee manieren zien hoe je jouw omzetbelasting (BTW aangifte) over jouw bol.com verkopen kan berekenen.
De eerste manier is gratis, de tweede manier is makkelijk.
Kijk vooral wat jouw beter uit komt voordat je begint.

Manier 1 – BTW berekenen met de verkoopfacturen van bol.com

Deze manier werkt alleen goed voor kleine verkopers met alleen 21% BTW producten verkopen in één land, bijvoorbeeld alleen in Nederland en niet in België. Je zal vanzelf zien waarom.

De gegevens die je nodig hebt voor de Omzetbelasting (BTW Aangifte) kun je terug vinden in het bol.com portaal onder Financiën.

De details en facturen van jouw verkopen op bol.com vind je in je bol.com verkoopaccount onder Financiën

Hier vind je de verkoopspecificaties per maand. Download de pdf’s van de maanden van het kwartaal waarvoor je aangifte moet doen;

1e kwartaal van het jaar – Januari, Februari, Maart
2e kwartaal van het jaar – April, Mei, Juni
3e kwartaal van het jaar – Juli, Augustus, September
4e kwartaal van het jaar – Oktober, November, December

Stap 1 – Open de verkoopspecificatie in pdf.

Open de verkoopfacturen van het kwartaal waarop je aangifte wilt doen. Vroeger (van 2018 tot midden 2020) had ik een leuke webshop in USB-C Adapters, waarmee ik ook op bol.com verkocht. Ik neem er even mijn facturen bij uit die tijd.

Download de pdf factuur van de juiste periode

Stap 2 – Verkoopprijs artikel(en)

Als eerste hebben we het bedrag onder de “Verkoopprijs artikel(en), ontvangen van kopers en door bol.com door te storten” nodig.
Dit was in mijn geval voor een maand -€15.470,42 , het is een negatief bedrag omdat je het van bol krijgt, zie screenshot hieronder.

De verkoopprijs artikel(en) is de totale omzet, inclusief de BTW.

Stap 3 – BTW bedrag berekenen

Als je alleen maar producten met 21% BTW verkoopt en je hebt alleen maar in 1 land verkocht, dan is het btw-bedrag nu makkelijk te berekenen. De formule is ((€15.470,42 / 121) * 21) = €2684.95 aan binnengekomen BTW uit Nederland.

Stap 4* – Als je verschillende BTW-percentages hebt en/of verkocht in meerdere landen

Let op – Als je ook andere BTW bedragen hebt, bijvoorbeeld 9% of 0%, dan wordt het gelijk een stuk lastiger. Je kunt niet meer de aanname nemen dat alles 21% was.
Ook moet je aan de Belastingdienst in de omzetbelasting doorgeven en gescheiden houden hoeveel je aan buitenlandse, dus bijvoorbeeld Belgische klanten hebt verkocht.
In dit geval, ga door naar stap 5, nu wordt het lastiger. Misschien is manier 2 nu een interessantere optie, ga daarvoor door verder naar onderen.

Stap 5* – Excel magie

Als je goed bent in Excel dan kun je dit berekenen door hiervoor de Excel specificatie van de factuur gebruiken.

Je kunt de Excel specificatie van een bepaalde factuur downloaden

In deze Excel specificatie kun je elke verkocht product vinden, met EAN en het bedrag inclusief BTW, en het land van verkoop. Bol.com weet niet wat het BTW-percentage is op jouw producten en vult hier dus standaard 0 in. Dit moet jij zelf oplossen. Je ziet, dit is al snel een hele klus. Bekijk manier 2 voor een handige oplossing.

In de factuurspecificatie kun je elke order terugvinden. Met de EAN, het bedrag (inc. BTW), en het land kun je de BTW bedragen berekenen. Bol.com weet niet wat het BTW percentage is op jouw producten en vult hier dus standaard 0 in. Dit moet jij zelf oplossen. Je ziet, dit is al snel een hele klus. Bekijk manier 2 voor een handige oplossing.

Destijds heb ik uiteindelijk via een online platform een Indiër ingehuurd met kennis van Excel die met Excel magie dit heeft berekend. Of nou – de eerste Indiër begreep me niet goed en toen wilde hij meer geld hebben om dat ook te maken. De tweede Indiër begreep me wel goed. Na twee weken en enkele honderden euro’s was dit gefixt. Dat was best een gedoe en dat kan ik niet aanraden als de beste manier. Hieronder een snellere en goedkopere manier om de BTW te bereken over jouw bol.com verkopen voor de omzetbelasting in 2023.

Manier 2 – BTW laten berekenen door de BTW Aangifte hulptool van Bolmate

Na mijn avontuur in het verkopen van USB-C Adapters ben ik Bolmate begonnen – wij maken en versturen automatisch BTW facturen & review verzoeken.

Ik heb er naar uitgekeken om het hele gedoe van BTW bedragen te versimpelen, en dit is gelukt.

Methode 2 is het BTW bedrag voor de omzetbelasting over jouw kwartaalaangifte voor jouw bol.com verkopen met 1 druk op de knop door Bolmate laten berekenen.

Stap 1 – Maak een proefaccount aan bij Bolmate, voor 14 dagen gratis, stopt automatisch.

Stap 2 – Zorg dat de BTW-percentages van jouw producten goed zijn ingevuld in Bolmate.

Standaard zetten we alles op 21%, je hoeft alleen nog de afwijkende percentages in te vullen.

Stap 3 – Kies jouw kwartaal en laat Bolmate alles berekenen.

Bereken je af te dragen BTW per land en per periode met 1 druk op de knop door Bolmate

Krijg inzicht in jouw BTW- en omzetcijfers, zie hoeveel BTW er is in- en uitgegaan, per land en per kwartaal. Hiervoor maken we gebruik van de factuurspecificaties van bol.com zelf, in combinatie met de juiste BTW-percentages van jouw producten, welke je kunt invullen binnen Bolmate.

We laten zien wat de exacte omzet inclusief BTW is, de omzet exclusief BTW, de af te dragen BTW en de Voorbelasting (de BTW die je hebt betaald op de kosten bij bol.com).

Dit laten we zien per land en per BTW-categorie, dus je ziet ook gelijk wat je bijvoorbeeld moet afdragen over jouw bol.com omzet in België.

Je kunt alle cijfers exporteren, inclusief de bol.com factuurspecificatie van de gehele geselecteerde periode maar nu aangevuld met het BTW percentage en BTW bedrag. Deze zijn door Bolmate berekend.

Maar let op – we kunnen de correctheid van deze cijfers niet garanderen. Deze tool is enkel als hulpmiddel te gebruiken en we raden het gebruik van een boekhouder aan.

More great articles

Hoe maak ik API keys voor bol.com Retailer API aan?

Met de Retailer API van bol.com kun je je verkoopaccount koppelen met bijvoorbeeld je fulfilment partij, boekhouder of met Bolmate.…

Read Story

Dit is hoe de winkelwagentruc van bol.com verkopers werkt

Misschien heb je wel eens gehoord van Product Research Tool bedrijfjes die jou tegen betaling kunnen vertellen hoeveel omzet een…

Read Story

Meer productreviews op bol.com? 5 tips voor retailers

Koop je een product met 0 sterren of met 104x 5 sterren? Koop jij deze... of koop je deze? Precies.…

Read Story
Arrow-up