Zakelijk verkopen op Bol.com: waar moet je op letten?

Etienne

Top! Je hebt besloten om te gaan verkopen op bol.com, of bent reeds begonnen. Een mooie stap om online verkopen te realiseren via een sterk kanaal in Nederland en België.

Maar één probleem: je levert goederen of producten aan zakelijke klanten.. En daar komen toch wat andere regels en aandachtspuntjes bij kijken. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten:

Inhoudsopgave:

1. KVK en BTW nummer

Als je gaat verkopen via Bol, dan komen er ook een paar spelregels om de hoek kijken. Want je wordt dan immers gezien als ondernemer. Om een bol verkoper te worden moet je wel wat doen:

Zo dien je jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook heb je een btw-nummer nodig. Deze krijg je automatisch bij een inschrijving bij de kamer van koophandel. 

Dit betekent dat je óók verplicht bent om een btw-aangifte te gaan opstellen en versturen en een juiste administratie bij te houden. Dus ook boekhouding is iets dat je zult moeten leren. Let wel: het is mogelijk om de kleine ondernemersregeling aan te vragen als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar te verdienen. Zo hoef je geen BTW af te dragen en ben je aan minder regels verbonden!

Zowel een KVK inschrijving als een BTW nummer zijn verplicht om een zakelijk verkoopaccount bij Bol aan te maken. Zakelijk verkopen Bol is niet mogelijk voor particulieren.

2. De regels van BTW

In Nederland kennen wij de belastingdienst en daarmee ook de BTW. Dit is een trucje van de belastingdienst om te bepalen hoeveel belasting er betaalt moet worden in een land door alle partijen die waarde toevoegen. BTW staat namelijk voor “Belasting Toegevoegde Waarde”.

Als je zakelijk gaat verkopen op Bol dan ben je dus automatisch ook gebonden aan deze regels betreffende BTW. De belastingdienst wil exact weten wat iedere schakel toevoegt, en hier betaal je als ondernemer dus ook belasting over (omzetbelasting).

Verkoop je aan consumenten? Dan biedt je de prijs standaard incl. BTW aan. Verkoop je echter zakelijk? Dan wordt je geacht de BTW inzichtelijk te maken, voor deze belasting.
Daarom is het belangrijk dat je een zakelijk factuur mét BTW aanduiding verstuurt bij zakelijke verkopen.

3. Een factuur met BTW erop versturen

De verkoper is verplicht te factureren. Technisch gezien is bol.com bij aankopen bij een partner namelijk de tussenpersoon. Bol.com kan zelf geen facturen met btw opmaken van deze orders. Als zij dit wel deden, moeten zij vervolgens ook de btw afdragen over deze order volgens de regels van de Belastingdienst. Dit wil bol.com niet, zij willen enkel als tussenpartij optreden. En moet je als verkoper dus zelf deze BTW factuur van je Bol verkoop maken.

Dit kun je handmatig doen, bijvoorbeeld met het template van Bol zelf. Maar dat proces is ontzettend omslachtig, kost veel tijd én is niet schaalbaar. Gelukkig is er een alternatief.

Met Bolmate.nl kun je namelijk de BTW Facturen van bol.com automatisch versturen.

Overzicht van Bolmate - bol orders worden opgehaald en de factuur automatisch gemaakt en per mail verzonden naar de klant.

Geen saai handmatig werk meer.
Automatiseer je BTW facturen voor je bestellingen op Bol.com

Bolmate haalt automatisch je orders op, maken de factuur en verzenden deze per mail aan elke klant.

Probeer het zelf 14 dagen gratis!

4. Algemene voorwaarden

Vaak verkoop je via bol.com aan consumenten. En daar zitten regels aan, welke zijn vastgelegd door de Autoriteit Consument en Markt. En Bol houdt zich daar uiteraard aan en doet er zelf nog wat regels bij.

Maar als je verkoopt aan zakelijke klanten, dan spelen er ook andere dingen.

5. White label vs Private label

Verkoop jij producten die van jou zijn, of merken die iedereen mag (ver)kopen en zelfs merkloze producten? Het is belangrijk om hier over na te denken als je via bol verkoopt. Want het bepaald in welke mate concurrentie jou kan navolgen en in dezelfde markt kan stappen!

winstgevende.nl
Onderzoek – Wat kun je het beste verkopen op bol.com?
Lees het hier
Automatiseren van je bol.com BTW facturen? Lees hier hoe

6. Reviews

Ook reviews zijn ontzettend belangrijk voor je BOL account. Dit is namelijk 1 van de criteria om je producten hoger in de BOL zoekresultaten te krijgen. Dat geldt zowel voor reviews voor jou als bedrijf als voor het product zet.

Standaard stuurt Bol wel een uitnodiging voor het schrijven van een review, maar deze zijn:

  1. Niet uitnodigend
  2. Je hebt er zelf geen controle over

Je wilt bijvoorbeeld een incentive aan je review koppelen. Denk aan een winactie of een gratis product. Zo worden de reviews véél vaker ingevuld en bouw je aan een relatie met je klanten.

Bolmate kan dit proces óók voor je automatiseren. Probeer het zelf uit óf neem een kijkje bij de werking van Bolmate.

Bolmate helpt met zakelijk verkopen via Bol

Hoe werkt Bolmate?

  1. Stel je factuur template samen – kies uit onze professionele templates, of stel helemaal zelf je ontwerp samen in onze editor.
  2. Koppeling met Bol.com – De gegevens van elke factuur worden automatisch en veilig opgehaald via de Bol.com API. De gegevens worden versleuteld opgeslagen en alleen jij kan erbij. Ook voor ons is dit afgesloten.
  3. Automatisch verzonden – Klaar! Wij versturen de BTW Factuur van elke nieuwe bol.com order naar de klant per mail. Zo ben je de klantenvragen voor!

Wil de klant iets anders op de factuur? Je kunt eenvoudig iets aanpassen of toevoegen.
Vind de factuur, en pas aan. Mail of download de nieuwe versie.

Ik wil mijn BTW Facturen van bol.com automatiseren

Bolmate voldoet aan de AVG privacywetgeving.
Alle facturen zijn beschikbaar voor de boekhouding.
Alle data wordt met AES-256 encryptie opgeslagen, alleen jij hebt toegang.

More great articles

BTW Factuur voor Bol.com maken? – Beste manier

Je bent een verkoper op bol.com en je krijgt een klantenvraag om een BTW factuur te maken. Hoe zit dit…

Read Story
Arrow-up